De geschiedenis van vis en chips

De geschiedenis van Fish and Chips is fascinerend, en het is verrassend plotseling opmerkelijk als Britten en voor altijd zijn enorme populariteit zal behouden. Elk jaar verwerken we in Groot-Brittannië 382 miljoen porties Fish and Chips en hebben we momenteel ongeveer 10.500 Fish and Chip-winkels. Dit overdreven dramatisch alle andere fastfoodrestaurants, wat bevestigd dat Fish and Chips het onbetwiste nationale gerecht van Groot-Brittannië een culinair symbool is.

Er is niets beters op een conventionele Britse dag dan te genieten van het, vers gekookte Fish and Chips met veel zout en azijn en erwten; het is als een portie gefrituurde nostalgie. Dus, onze geliefde Fish and Chips, waar ben je vandaan gekomen?

Het begint met de bescheiden aardappel

De vroegst bekende versie van een chip die we hier in Groot-Brittannië aten, kwam eind 16e eeuw vanuit Peru naar Europa. Charles Dickins gaf ons echter de vroegste literaire verwijzingen naar ‘chippy’-chips en is terug te voeren op de klassieke roman ‘Oliver Twist’ uit 1838, waarin wordt verwezen naar ‘gebakken vispakhuizen’. Dikkere ‘chippy’ chips zijn dikker dan een traditionele friet en voelen en smaken in niets als elke andere chip die je ergens anders zou krijgen – het voelt zo typisch en onmiskenbaar Brits aan.

Waar komt gebakken vis vandaan?

Er wordt gemeld dat gebakken vis waarschijnlijk in de 16e eeuw door Spaanse en Portugese vluchtelingen naar Groot-Brittannië werd gebracht en hun baanbrekende delicatessen meebracht. Interessant genoeg was de hele reden achter het bakken van de vis het bewaren van de vis zodat hij de volgende dag koud gegeten kon worden. Meestal gebakken in een dun laagje bloem, genaamd ‘Pescado Frito’. Een favoriet van Sefardische Joden. Het was traditioneel om het op vrijdag te bakken ter voorbereiding op de sabbat.

Waar komt Fish and Chips vandaan?

Dus de vraag die we nu allemaal willen weten over Fish and Chips… Waar komt Fish and Chips vandaan? Wie combineerde de twee elementen? En waar was de allereerste Fish and Chip-winkel?

Er is een Fish and Chip-oorlog gaande over wie de claim van de eerste ‘chippy’ op het spel zet. Dit geldt voor de oude rivaliteit tussen noord en zuid, dus ik veronderstel dat het is waar je vandaan komt, welke je liever gelooft. In 1860 werd in Londen een Fish and Chip Shop geopend door Joseph Malin. Hij kwam vanuit Oost-Europa naar het Londense East End, opende eerst een winkel waar gebakken aardappelen werden verkocht en introduceerde later gebakken vis op het menu, en het was meteen een succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *